Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč si NEVYBRAT scandi čepel typu MORA, HULTAFORS

5. 9. 2017

Tento článek berte v prvé řadě jako můj názor, vzniklý na základě mé vlastní dlouholeté zkušenosti.

mora_z_938614864.jpg

Pokud si koupíte novou Moru nebo hultafors, prakticky jakýkoli nůž se scandi výbrusem, jistě na Vás udělá dojem, jak ostrý a řezivý je nůž už z výroby. Zatím to nezní jako kritika, že? Pak budete nůž používat a protože švédské značky i v dolních cenových relacích používají velmi dobrou ocel, budete s takovým nožem spokojeni poměrně dlouho. Pozor, a teď to přichází! Než ho bude potřeba nabrousit. Poprvé to snad ještě půjde, ale s každým dalším broušení bude naostření náročnější, nebo nůž méně řezivější. U "normálních nožů" totiž brousíte jen fazetku a množství ubíraného materiálu je minimální, kdežto u scandi musíte obrušovat celou plochu výbrusu, a to je spousta tvrdého materiálu k odstranění. Navíc to chce "mít v ruce" Na kvalitním nabroušení scandi nože tak strávíte několikanásobně více času, než na noži s tradičním plochým výbrusem. Tohle většinu uživatelů časem odradí a ačkoli je Mora dobrý "první" nůž, zvláště přihlédneme-li k ceně, při dalším výběru se často poohlédnou jinde. Jistě se najde mnoho takových, kteří se mnou budou nesouhlasit, ale taková je nejen moje zkušenost. Pokud máte známého nožíře, zeptejte se. Můj odhad je, že 8 z 10 nožířů bude proti scandi. 

Toto samozřejmě platí jen v případě, že s otupením Moru nezahodíte a nekoupíte si novou, přesně tak totiž s těmito noži zachází uživatelé v severských zemích. V poměru k jejich průměrné výplatě je to podobné, jako bychom si my koupili ulamovací nůž za čtyřicet korun a podle toho s ním zacházeli. 

Proto Vám dobře radím, pokud chcete nůž, který můžete spokojeně používat po dlouhou řadu let, pořiďte si kudlu s vysokým plochým výbrusem (viz. článek) a s velmi malou fazetkou. A to bych nebyl já, kdybych nedoporučil nůž z uhlíkové oceli a ještě ideálně ruční výroby, ideálně z recyklované oceli s dřevěnou rukojetí (máme přece rádi přírodu..)

Třeba něco takového:

shok-mr.jpgFotka použita z www.shok.cz se svolením majitele/nožíře.

 

Lze na to samozřejmě pohlížet i tak, že za příjemný peníz si začínající zálesák může obstarat nůž s dobrou ergonomií ze slušné oceli a jedinou nevýhodou je náročnější broušení. Podle mě je to ale tak velká nevýhoda, že už při výběru nože je lepší si připlatit pár stovek, vyhnout se scandi výbrusu a podobné nedostatky neřešit. Ostří takového nože lze udržovat jen obtahováním na keramice, pokud bychom takto jen obtahovali Moru, bude se zvětšovat úhel ostří a tím se budou zhoršovat řezné vlastnosti.

 

Tak si hlavně čas strávený v přírodě užijte a pokud chcete v lese dělat bordel, nechoďte tam.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Souhlas

(Brumla, 16. 9. 2017 7:22)

No, mora nebyla moje první kudla, ale byla to první lepší kudla, která řezala. Vydržela mi pár let, nabrousit ji jako z výrobu bez brusky fakt moc nejde. Od té doby leží v šupleti. Pak jsem si koupil za tisícovku marbles z 1095 uhlíkovky a nemůžu si ho vynachválit, v případě potřeby nabrousím na kusu šutru. Tím chci říct, že souhlasím s článkem do puntíku.

Re: Souhlas

(vlkodlaq, 16. 9. 2017 10:37)

Díky

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA