Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nože Opinel

27. 2. 2014

Tento článek není až tak recenzí jako takovou jako spíše přehled tipů a zkušeností s touto značkou.

 

opinel.jpg

 

Nože opinel jsou na trhu už opravdu velmi dlouho, znají je už naši otcové a u mladších ročníků jistě i dědové. Opinel byl na trhu ještě mnohem dříve, no režim dovozu "z venku" moc nepřál a tak do r. 89 nebyly nože Opinel zrovna masovým zbožím, přesto je kdekdo znal.

Jedná se o nože levné, konstrukčně velmi jednoduché v mnoha velikostech. Ta levná dostupná série je z bukového dřeva a uhlíkové, ale v posledních letech i nerezové oceli. Vyzkoušel jsem a vlastnil více velikostí, 8,9,10,12, nejvíce jsem si oblíbil pro průměrnou chlapskou ruku asi nejvhodnější velikosti 9 a 10, se kterými mám také nejvíce zkušeností (9 v uhlíkovce a 10 v nerezu). Cena 9ky se v uhlíkovce nyní pohybuje okolo 260kč, její nerezová verze pak o cca 100kč dráž.

Mnoho lidí při prvním držení opinelu překvapí jeho tenká čepel, zvláště v uhlíkovce, nerezovka je o něco křehčí a tak se vyrábí čepele z ní o něco silnější. Ocel je však, zvláště vzhledem k ceně velmi kvalitní s vynikajícím, lehce konvexním výbrusem a vynikajícími řeznými vlastnostmi. Je skvělý na zpracování potravin, v tomto ohledu předčí i mnoho značkových kuchyňských nožů, na zpracování zvěřiny a i nějaký ten klacek či vyřezávání zvládne. Tenká čepel vybroušená do jedovata společně s ostrým úhlem břitu dělá z tohoto nože vynikajícího kráječe, do materiálu vniká ochotně a lehce jako málokterý jiný nůž, v tomto směru je Opinel řezací jednička sériových nožů!

Konstrukce však není určena pro hrubé zacházení, páčení, sekání a silové řezání, ačkoli čepel vydrží mnohem více než na co vypadá, zlomit ji není až takový problém. Špička je hodně do jehly a tak bezduché zapichování do dřeva a vylamování se nevyplatí, špička se prostě ulomí. Čepel má ostré hrany hřbetu, vynikající na křesadlo.dscf0841.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je to v prvé řadě řezný nástroj typu nůž, nikoli nástroj typu páčidlo, šroubovák a pod.. Kdo toto ví a pochopí, bude mu sloužit ke spokojenosti řadu let. Otočná pojistka viroblok je tu hlavně proti nechtěnému náhodnému přivření prstů, nemá silovou funkci! Nůž je tak určen hlavně na práci a nikoli na prasárny.
 

Tak a teď už k používání nože. Při styku s vlhkostí nebo tuky má dřevo tendence lehce zvětšovat objem a čepel se v uložení zadírá. Nůž se dá poměrně lehce rozebrat, šmirglem rozšířit spáru v místě uložení čepele, následně ošetřit strojním olejem a nůž opět složit. Tím má čepel hladký chod, ošetření olejem usnadní pohyb a zabrání vnikání vlhkosti do dřeva. A když už máme pojistku dole, otočný mechanismus ošetříme vazelínou pro hladké otáčení.

Nůž se velmi dobře ovládá a používá, zpracování potravin je radost, maso, zeleninu, ovoce, vše porcuje lépe než některé drahé značkové kuchyňské nože, jen je vyžadován jiný způsob držení, abychom si na prkénku nezavazeli prsty. Řezání dřeva jde lehce, nůž reaguje perfektně a jaký zvolíme úhel, takovou bere třísku, lze krájet i tenké třísky "provázky", naškrábat hoblinky na podpal firesteelem a hned s hranou opinelu i škrtnout, dělá ze všech nožů, které jsem kdy měl v ruce nejlepší jiskry (resp. největší snop jisker).

Jako nedostatky můžu zmínit nižší odolnost čepele, která jde ruku v ruce se způsobem používání, dále náchylnost k přidírání při navlhnutí bez úpravy dřeva a rukojeti a problematické otevírání jednou rukou, resp. že nůž není uzpůsoben pro jednoruční otevírání.

S žádným zavíracím nožem by se nemělo páčit, tady to platí dvojnásob!

Jako další nevýhodu bych mohl zmínit velké riziko pořezání při přechodu z nože s linerlock nebo jinou automatickou pojistkou. Hrozí, že v začátcích zapomenete nůž zajistit a pokud budete mít jako já přibroušené uložení nože pro hladký chod a snadné otevírání, pravděpodobně dopadnete takto:

dscf1063.jpg

Na druhou stranu potom už nikdy zajistit nezapomenete a také to dokazuje, jak lehce jde čepel do materiálu, jen jsem se čepelí lehce přivřel a šlo to až do kosti :-).

 

Klady jsou pak již jasné a jen zopakuji zmíněné, je to především nízká pořizovací cena, dobrá kvalita čepelí i konstrukce, dobrá ergonomie a vynikající, mezi sériovými noži bezkonkurenční řezivost daná jedovatým výbrusem a tenkou čepelí.

Nože opinel a zvláště v uhlíkové verzi jsou ideální pro začínající mladé trampy a zálesáky, kteří se tak naučí s nožem pracovat, udržovat jej a pečovat o něj a tyto návyky jsou pak jen k dobru, pokud si později pořídí nůž větší a dražší, nebo prostě jakýkoli jiný. Dle mého názoru kdo se nedokáže postarat o uhlíkový opinel, neměl by mít žádný nůž a mám-li to říct bez skrupulí, kdo se nedokáže postarat o uhlíkový nůž je hovado, které by nemělo brát žádný nůž do ruky a do lesa vůbec nechodit. Ona vůbec péče o nůž a výbavu hodně vypovídá o charakteru zálesáka/člověka. Pohled na výbavu často řekne o člověku víc, než hodiny povídání a společného času.

Nízká cena a jednoduchá konstrukce nože umožňuje různé úpravy, kutil se tak může na noži vyřádit dosyta, upravovat tvar, vyřezávat, provrtávat atd..

img_20140301_130525.jpg

 

 Závěr je takový, že ačkoli má tento nůž řadu  menších či větších nedostatků, za ty peníze co stojí, užitečnější zavírák nekoupíte a spoustě lidí, včetně  mě, se nůž zkrátka líbí. Co se týče řezných vlastností, moc konkurentů v zavíracím segmentu nemá, ve své cenové relaci pak nemá žádného (konkurenta). Ocel je zvláště v poměru k ceně velmi kvalitní, tvar čepele je univerzální, jen špička je poněkud náchylnější k ulomení. Na druhou stranu ne bezdůvodně se konstrukce takřka nezměnila ani po více než sto letech, co se vyrábí a má své příznivce po celém světě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

OPINEL? OPINEL!

(Fixlip, 4. 3. 2015 14:25)

Nosím Opinel denně několik roků. Mělo by taky zaznít, že je to velmi lehký nůž, na který ve vel.8 není třeba ani pouzdro a v kapse běžných kalhot není mezi kapesníkem, mobilem, či zapalovačem vůbec znát. Když jsem se jednoho dne "pochlapil" a pořídil velmi dobrý a asi 5x dražší ONTARIO RAT 1 (ocel AUS 8), který má velmi podobný tvar čepele i úhel ostří, tak po srovnání musím konstatovat, že na parádu beru těžký RAT 1, ale na denní práci, do kuchyně i do lesa bez myšlenkovitě, automaticky OPINEL !!! Kdo s opilenem něco prožije, myslím, že už nemění:-)

hovado..

(Brumla, 2. 7. 2014 10:01)

Souhlasím s vsuvkou v článku, že kdo se nedokáže postarat o nůž z uhlíkové oceli, by neměl na nůž chytat a kdo se nenaučí zacházet s opinelem a například ho zlomí při prvním použití, je opravdu bezohledné hovado...

Opinel a Aitor

(Kuba, 20. 5. 2014 10:24)

Ahojte. Já mám opinel již dlouho. ted sem si v lednu koupil tento aitor: http://www.army-store.net/zbrane/nuz-zaviraci-takticky-atk-speed-cerny
a tzaky maximální spokojenost. Kvalita je hold kvalita bez debat!

Re: Opinel a Aitor

(vlkodlaq, 22. 5. 2014 8:03)

Schopností vnikání čepele do materiálu se nedá aitor s opinely srovnávat (opinel značně lepší), na druhou stranu se pevností a odolností vůči zlomení nedá srovnávat zase opinel s aitorem (aitor značně pevnější). Uživatelské ovládání je u aitoru taky lepší a rychlejší, nicméně jednu velkou výhodu opinel má, jeho ocel (uhlíková) je nesrovnatelně lepší než poměrně průměrná 440ka na aitoru.
Největší nevýhoda aitoru je ale dutý (pseudodutý) výbrus, který značně snižuje užitnou hodnotu nože viz. článek: http://www.dodivociny.estranky.cz/clanky/tipy--triky--navody/vyber-noze.html část dole srovnání výbrusu čepele.

tak asi jo

(Brumla, 4. 3. 2014 8:24)

Váhal jsem při výběru záložního nože ke své esee 6, aby dobře krájel, byl malý, lehký, kvalitní, nerezový a levný. Tak asi půjdu do opinelu 8 nebo 9 v nerezové oceli. Přesvědčila mě věta "za ty peníze co stojí nic kvalitnějšího nekoupíte" :-)
Díky

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA